Fit cannelloni z cukinii (przepis).

Wyzwanie Mamy ruszamy pod nazwą NOWOROCZNY DETOKS CUKROWY trwa w najlepsze. Dziewczyny gotują, ćwiczą i świetnie się czują. A co dla mnie mega ważne się edukują. Edukują? Tak. Proponowane w jadłospisie dania ich nie przerażają i nie pojawiają się pytania: jak to ugotować? Propozycje z planu żywieniowego je inspirują i motywują do eksperymentowania w kuchni.

Ania (jedna z uczestniczek wyzwania) podesłała nam swoją wersję na CANNELLONI Z CUKINII.

„Natchniona przepisem Oli na cannelloni z cukinii wypełnione kiełbasą postanowiłam dostosować obiad pod moją 16,5 miesięczną córkę i przygotowałam nadzienie z piersi kurczaka. oto mój przepis.”

Składniki na 1 osobę:

  • 2 nieduże dość wąskie cukinie
  • sos pomidorowy: 150 ml passaty pomidorowej, wymieszane z czosnkiem, solą, pieprzem, bazylią i oregano
  • pierś z kurczaka lub indyka ok. 150-200 g
  • nieduża cebula biała lub czerwona
  • ząbek czosnku
  • pół papryki
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka
  • tłuszcz: łyżka oleju kokosowego, masło klarowane lub inny tłuszcz

DOŁĄCZ DO WYZWANIA WYROLUJ KILOGRAMY I WALCZ CELLULITEM

wyroluj kilogramy

👉🏻  KUP TERAZ


 

Cukinie dokładnie umyj, odetnij końcówki, pokrój na 3 części równej długości. Gniazda nasienne wydrąż małą łyżeczką i odłóż do zmielenia w maszynce razem z innymi składnikami farszu.

rurki z cukinii

Najważniejsza dla mnie rzecz: wszystkie składniki oprócz przypraw mielę na raz w maszynce sama, dzięki temu wiem co jest w moim farszu, mogę go dowolnie modyfikować jeśli mam chęć na inne składniki warzywne oraz przemycam w „mięsie” wartościowe warzywa (sposób na niejadków).
Po zmieleniu mieszam dokładnie składniki z przyprawami i odstawiam na jakieś 15 minut do lodówki.

farsz
Następnie podgrzewam na patelni tłuszcz i stopniowo wrzucam do smażenia mój farsz. Smażę lub duszę pod przykryciem aż mięso będzie gotowe co jakiś czas mieszając. Kiedy jest już gotowe zostawiam do przestygnięcia, a następnie nadziewam małą łyżeczką rurki z cukinii – tzw. cannellonii.

Składniki farszu można modyfikować pod swoje smaki lub to co aktualnie mamy w lodówce 😉
Można dodać do zmielenia na przykład: pieczarki, bakłażana, marchewkę (tak to też mielę), natkę pietruszki i inne
Gdy mam już napełnione rurki z cukinii farszem to wkładam do naczynia żaroodpornego, następnie zalewam sosem i wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25-30 min. Po upływie około 15 min należy sprawdzić przekręcić cannelloni do góry nogami.

cannelloni z cukinii

 

Dołącz do grupy aktywnym mam na FB:

cropped-mamy-ruszamy-projekty-proArte-Marta-Machalewska-Maciej-Mech-www.studio-proarte.pl_.jpg

Instagram, tam też jesteśmy:

iloolo11169053_10205109642593257_978717547_n

Ola

Autorkami bloga są Ola i Ilona - obie to aktywne zawodowo i sportowo matki i żony, które każdy wolny moment poświęcają aktywności fizycznej oraz zgłębianiu wiedzy w temacie zdrowia, diety i treningu. Jednym z zawodów Oli jest dietetyk, Ilona jest instruktorką kulturystyki. Razem tworzą świetny duet nie tylko na gruncie zawodowym, ale także prywatnym.