Burgery z domowymi bułkami

Człowiek uczy się całe życie, a na warsztatach kulinarnych w Cook up można się wiele nauczyć. Przygotowywałyśmy np. burgery z własnoręcznie zrobionymi bułkami.

Więcej o tym co działo się na warsztatach kulinarnych przeczytasz: Matki tańczące z garami, czyli warsztaty kulinarne w Cook up.

domowe burgery

Składniki na 15 porcji:

  • 100 g masła
  • 200 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 kg dobrej jakości mielonego mięsa wołowego
  • 1 buteleczka sosu worchestershire
  • 100 g rukoli
  • 4 pomidory malinowe
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 2 czerwone cebule
  • 1 duża sałata rzymska

bułeczki

Przygotowanie bułek:

Masło rozpuścić. Dodać mleko. Do mąki wsypać saszetkę drożdży, cukier, wbić jajko i dodać sól. Produkty sypkie połączyć z płynnymi. Wyrabiać przez 10 minut na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Zagnieść jeszcze raz i uformować kulki. Poczekać aż podrosną. Piec w 200 C przez ok. 10-15 min. Ostudzić. Przekroić wzdłuż i posmarować masłem.

burgery wołowe

Przygotowanie mięsa:

Dobrej jakości mielone mięso wołowe wymieszać z odrobiną soli i pieprzu. Dodać odrobinę sosu worchestershire. Formować burgery. Smażyć zgodnie z preferowanym stopniem wysmażenia. Podawać w bułce z rukolą, pomidorem, ogórkiem konserwowym, czerwoną cebulą i rzymską sałatą.

Gotowałyśmy w CookUp

Przepis przygotował: Jakub Steuermark

 

Dołącz do grupy aktywnym mam na FB:

cropped-mamy-ruszamy-projekty-proArte-Marta-Machalewska-Maciej-Mech-www.studio-proarte.pl_.jpg

Instagram, tam też jesteśmy:

iloolo11169053_10205109642593257_978717547_n

Ola

Autorkami bloga są Ola i Ilona - obie to aktywne zawodowo i sportowo matki i żony, które każdy wolny moment poświęcają aktywności fizycznej oraz zgłębianiu wiedzy w temacie zdrowia, diety i treningu. Jednym z zawodów Oli jest dietetyk, Ilona jest instruktorką kulturystyki. Razem tworzą świetny duet nie tylko na gruncie zawodowym, ale także prywatnym.