Burgery mięsne ze szpinakiem [PRZEPIS]

Uwielbiam przemycać. Oczywiście mam na myśli warzywa w sosie, w kotletach … Dlatego po prostu musisz wypróbować burgery ze szpinakiem. Może dzięki nim odczarujesz szpinak. Pewne jest, że dostarczysz porcji warzyw jedząc kotleta mielonego 😉

Składniki:

  • mięso mielone 500 g
  • cebula pokrojona w drobną kostkę
  • czosnek 3-4 ząbki przeciśnięty przez praskę
  • szpinak liście opakowanie 450 g (użyłam mrożonego)
  • jajka 2 szt.
  • papryka ostra łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa (do posmarowanie papieru i burgerów z wierzchu)

 

 

Przygotowanie:

Zaczęłam od zeszklenia na oliwie cebuli i czosnku. Potem dodałam szpinak. Ważne aby zredukować  wodę. Wystarczy zdjąć pokrywkę i po kliku minutach sprawa załatwiona. Po ostudzeniu pokroiłam szpinak i połączyłam z mięsem, jajkami oraz przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszałam, najlepiej zrobić to rękami. Z podanych składników uformowałam 7  sporych burgerów. Piekłam około 20 minut w 180 stopniach.

Możliwości podania jest wiele: w bułce, po prostu z warzywami, możesz zrobić sos czosnkowy, z ziemniakami też zrobi furorę …

 

 

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: