Bób z rozmarynem, smażony na maśle [PRZEPIS]
Sezon na bób trwa w najlepsze. Dla mnie zawsze był on kłopotliwym warzywem. Brakowało mi na niego pomysłów i zastanwiałam się co można z robić z czegoś mdłego z natury. W tym roku postanowiłam się zmierzyć z bobem i rozłożyć go na łopatki, albo… no dobra… na talerzu.
Ostatnio powstała wersja pieczona na pikantno –>KLIK po przepis. Dziś na tapetę wrzucam klasykę, czyli szybko, sparwnie i smacznie.
Składniki:
300g ugotowanego i obranego bobu
1 łyżka masła klarowanego
1 młoda cebula
3 ząbki młodego czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
szczypta płatków chili
szczypta soli
Przygotowanie:
Bób gotujemy 15 min w osolonej wodzie. Przestudź go odbrobinę i obierz. Jak nie parzy Cię w paluchy, możesz obrać od razu. Na patelni rozgrzej klarowane masło, dorzuć cebulkę w piórkach i czosnek przeciśniety przez prasę. Kiedy nabierze pięknego szklistego wyglądu dorzuć bób. Posól do smaku i sypnij odrobinę płatków chili.
Porcję wyłóż na talerz i sypnij igiełakmi rozmarynu.
Jest smacznie i aromatycznie prawda?
Dołącz do grupy aktywnym mam na FB:
Instagram, tam też jesteśmy: