Błonnik pokarmowy – niezbędny w codziennej diecie

Czym jest błonnik pokarmowy? Dlaczego powinniśmy go jeść?

Dookoła słyszysz „jedz błonnik”, „łykaj błonnik” a czy wiesz czym jest błonnik pokarmowy i po co jest nam potrzebny? Czy wszyscy powinni go spożywać?

błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy jest to część ścian komórek roślinnych, odporna na rozkład przez enzymy trawienne przewodu pokarmowego, czyli nie trawimy błonnika. To jeśli go nie trawimy to czemu jest taki potrzebny?

Funkcja błonnika.

  • Błonnik pokarmowy daje uczucie sytości, dzięki temu ułatwia odchudzanie.
  • Ma zdolność wiązania wody, co powoduje zwiększanie masy i objętości kału oraz wypełnia jelita, przez co pobudza ruchy perystaltyczne jelit i oczyszcza przewód pokarmowy z niestrawionych resztek pożywienia. Zapobiega nowotworom jelita grubego.
  • Błonnik zmniejsza wchłanianie węglowodanów i obniża zawartość glukozy we krwi, bardzo ważne zadanie szczególnie w przypadku osób z cukrzycą.
  • Obniża zawartość cholesterolu we krwi przeciwdziałając miażdżycy, dzięki zdolności wiązania cholesterolu oraz kwasów żółciowych.
  • Błonnik pomaga w regeneracji jelit. Siemię lniane jest jednym z najbardziej popularnych produktów spożywczych zawierających błonnik, który działa łagodząco na jelita.
  • Błonnik pomaga likwidować zaparcia i towarzyszące mu problemy takie jak wzdęcia i ociężałość (również zaparcia w ciąży).
  • Błonnik (błonnik pektynowy) posiada zdolność zatrzymywania gazów, które tworzą się w jelitach i powodują wzdęcia.
  • Błonnik pobudza żucie i wydzielanie śliny.
  • Działa korzystnie na rozwój mikroflory w jelicie grubym.
  • Wzmacnia system hormonalny u kobiet.

Rodzaje błonnika

Błonnik rozpuszczalny w wodzie inaczej nazywany pektynowym. Produkty bogate w błonnik pektynowy: jabłka, gruszki, morele, cytrusy, owoce jagodowe, porzeczki, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, warzywa strączkowe, większość warzyw korzennych.

błonnik pokarmowy

Błonnik nierozpuszczalny w wodzie. Produkty zawierające błonnik nierozpuszczalny w wodzie: warzywa kapustne, korzenne, szparagi, łupiny fasoli, otręby pszenne, ryż, kukurydza, orzechy, pełne ziarna zbóż.

błonnik pokarmowy

Wiele ciekawych przepisów bogatych w błonnik pokarmowy znajdziesz TU .

Zalecane spożycie błonnika

W prawidłowej diecie nie powinno zabraknąć odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego. Zalecane dzienne spożycie wynosi od 25 g do 40 g.

Jak wprowadzić błonnik do diety?

Jeżeli Twoja dieta do tej pory była uboga w błonnik pamiętaj, że należy go wprowadzać do jadłospisu powoli i stopniowo i odpowiednio zwiększać dzienną ilość spożywanej wody. Pozwoli to przyzwyczaić organizm do zmiany. Nieprawidłowe zwiększenie ilości błonnika może spowodować skutek odwrotny z zamierzonym czyli bóle brzucha, wzdęcia, problemy z wypróżnieniem itp.

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: