Świąteczny bezglutenowy, wegański makowiec z kaszą jaglaną bez pieczenia

Szukasz pomysłu na mak na świątecznym stole? Co powiesz na wegański makowiec bez pieczenia? Pycha.

wegański makowiec

Składniki na ciasto:

  • kasza jaglana 200 g
  • daktyle 100 g
  • masło klarowane 2 łyżki (w wersji wegańskiej użyj oleju kokosowego)
  • cynamon 1 łyżeczka
  • wanilia laska
  • masa makowa

Składniki na masę makową:

  • mak 500 g
  • orzechy włoskie 100 g
  • migdały 100 g
  • daktyle 100 g
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z pomarańcz
  • olej kokosowy 4 łyżki


Składniki na polewę czekoladową:

  • daktyle 100 g
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • karob 2 łyżki

Przygotowanie ciasta: kaszę jaglaną opłucz i ugotuj w wodzie. Czas gotowania około 15 – 20 minut. Kaszę przełóż do dużej miski i  zblenduj z masłem klarowanym , łyżeczką cynomonu, wanilią oraz wcześniej namoczonymi daktylami. Dokładaj wcześniej przygotowaną masę makową i blenduj. Bardzo ważne jest aby kasza z masą makową była dokładnie zblendowana inaczej ciasto może rozpadać się przy krojeniu.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał poza formę. Przełóż masę makowo-jaglaną i odstaw do ostudzenia. Makowca nie trzeba piec.

Przygotowanie polewy daktylowo-czekoladowej: wcześniej namoczone daktyle połącz przy użyciu blendera z olejem kokosowym i karobem. Tak przygotowaną polewę przełożyć na ciasto i dokładnie rozprowadzić. Udekorować pokuszonymi orzechami  lub wiórkami kokosowymi.

bezglutenowy makowiec

Przygotowanie masy makowej: mak opłucz i zalej litrem wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15 minut. Później odsącz na sicie z użyciem pieluchy tetrowej lub gazy. Pamiętaj bardzo istotne jest usunięcie nadmiaru wody. Odsączony mak przepuść  dwukrotnie przez maszynkę do mięsa lub potraktuj go bardzo dokładnie blenderem ręcznym. Dodaj wcześniej namoczone daktyle i rozdrobnione migdały, orzechy, skórkę pomarańczową, olej i sok z pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę makową możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.

Inne pomysły na: DESERY

 

DOŁĄCZ DO WYZWANIA 

Szczegóły: NOWOROCZNY DETOKS CUKROWY

detoks cukrowy 2017

Dołącz do grupy aktywnym mam na FB:

cropped-mamy-ruszamy-projekty-proArte-Marta-Machalewska-Maciej-Mech-www.studio-proarte.pl_.jpg

Instagram, tam też jesteśmy:

iloolo11169053_10205109642593257_978717547_n

 

Ola

Autorkami bloga są Ola i Ilona - obie to aktywne zawodowo i sportowo matki i żony, które każdy wolny moment poświęcają aktywności fizycznej oraz zgłębianiu wiedzy w temacie zdrowia, diety i treningu. Jednym z zawodów Oli jest dietetyk, Ilona jest instruktorką kulturystyki. Razem tworzą świetny duet nie tylko na gruncie zawodowym, ale także prywatnym.