Bezglutenowy krem z pieczonej dyni z pomidorami

Sezon dyniowy jeszcze nierozpocząty, ale mnie udało się jedną złapać . A że zamówienie na zupę w domu było to została przerobiona na krem, bardzo pyszny z resztą.

image


Składniki:
1 kg dyni hokaido
1 główka czosnku
750 ml passaty pomidorowej (wybierzcie bez cukru)
10 g masła
10 g papryki w proszku (słodkiej)
3 g tartej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Dynię kroimy w grubą kostkę i pieczemy w piekarniku rozgranym do 200 stopni przez około 35 min, proponuję ułożyć kostki skórką do dołu. Całą główkę czosnku kroimy w poprzek i układamy przekrojoną częścią do góry i pieczemy razem z dynią.
Upieczoną dynię oraz wyłuskany z łupinki czosnek, wrzucamy na rondel, w którym wcześniej rozgrzaliśmy masło i smażymy ok 3 min. Następnie dolewamy passatę i gotujemy ok 20 min. Dodajemy wyżej wymienione przyprawy. W razie konieczności, a takowa raczej będzie rozcieńczamy wodą. Po ugotowaniu blenudemy zupę na gładką masę.
Krem świetnie komponuje się plasteriem koziego sera.

Z przepisu otrzymujemy 6 porcji gotowego produktu.

Zrzut ekranu z 2015-08-15 23:07:27

 

 

Ilona, mama, trener

Mama Basi, trener personalny: - instruktor lekkoatletyki - instruktor kulturystyki - instruktor fitness - trener Blackroll - trener TRX - trener PFS - trener Boot Camp

One thought on “Bezglutenowy krem z pieczonej dyni z pomidorami

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: