Bezglutenowe placki z kokosa i tapioki (przepis)

No to dziś na słodko. Tak wiem… lubicie słodkie, ja też lubię, a najlepiej bez cukru. Zatem tak będzie.
Proponuję Wam placuszki, które pokochają wszystkie brzuszki, i te dorosłe i te dzieciowe.

Składniki:
50 g mąki kokosowej
50 g mąki z tapioki200 ml mleka (zwierzęce lub roślinne, ja poszłam w klasyke i było krowie)
2 jajka
1 łyżka oleju kokosowego

opcjonalnie: banan i/lub garść mrożonych truskawek

Przygowatanie:
Jaja roztrzepujemy w mleku, dodajemy mąkę. Wszystko mieszamy/miksujemy (jak kto woli) na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciut gęstrzą niż ciasto naleśnikowe.
Na patelni naleśnikowej rozgrzewamy olej kokosowy, wylewamy małe placuszki. Jeśli idziecie w opcję z bananami to na wierzchnią stronę (tą mokrą) układacie cienitko pokrojone w plasterki banany, 3-4 plasterki. Pzrewracacie i dosmażacie placuszek, a banany się przyrumieniają i nadają dodatkowej słodyczy.

received_10206458307135726-01.jpeg

Jeśli decydujecie się na truskawki to w garnku, na oleju kokoswoym je rozmrażacie. Uzyskujecie truskawki w sosie. Jeśli mrożona była słodka odmiana to nie dosładzacie. Jeśli trafią Wam się jakieś wyjątkowo kwaśnie to ewentualnie podsypcie je ksylitolem lub kapnijcie syropem z agawy. zazwyczej jednak nie ma takiej potrzeby.

Mi osobiście placuszki najbardziej smakują ułożone na stosik i na bogato polane truskawkami.

Szukasz inspiracji dołącz do grupy aktywnym mam na FB:

cropped-mamy-ruszamy-projekty-proArte-Marta-Machalewska-Maciej-Mech-www.studio-proarte.pl_.jpg

Instagram, tam też jesteśmy:

iloolo11169053_10205109642593257_978717547_n

 

Ilona, mama, trener

Mama Basi, trener personalny: - instruktor lekkoatletyki - instruktor kulturystyki - instruktor fitness - trener Blackroll - trener TRX - trener PFS - trener Boot Camp

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: