
Bezglutenowe placki z kokosa i tapioki (przepis)
No to dziś na słodko. Tak wiem… lubicie słodkie, ja też lubię, a najlepiej bez cukru. Zatem tak będzie.
Proponuję Wam placuszki, które pokochają wszystkie brzuszki, i te dorosłe i te dzieciowe.
Składniki:
50 g mąki kokosowej
50 g mąki z tapioki200 ml mleka (zwierzęce lub roślinne, ja poszłam w klasyke i było krowie)
2 jajka
1 łyżka oleju kokosowego
opcjonalnie: banan i/lub garść mrożonych truskawek
Przygowatanie:
Jaja roztrzepujemy w mleku, dodajemy mąkę. Wszystko mieszamy/miksujemy (jak kto woli) na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciut gęstrzą niż ciasto naleśnikowe.
Na patelni naleśnikowej rozgrzewamy olej kokosowy, wylewamy małe placuszki. Jeśli idziecie w opcję z bananami to na wierzchnią stronę (tą mokrą) układacie cienitko pokrojone w plasterki banany, 3-4 plasterki. Pzrewracacie i dosmażacie placuszek, a banany się przyrumieniają i nadają dodatkowej słodyczy.
Jeśli decydujecie się na truskawki to w garnku, na oleju kokoswoym je rozmrażacie. Uzyskujecie truskawki w sosie. Jeśli mrożona była słodka odmiana to nie dosładzacie. Jeśli trafią Wam się jakieś wyjątkowo kwaśnie to ewentualnie podsypcie je ksylitolem lub kapnijcie syropem z agawy. zazwyczej jednak nie ma takiej potrzeby.
Mi osobiście placuszki najbardziej smakują ułożone na stosik i na bogato polane truskawkami.
Szukasz inspiracji dołącz do grupy aktywnym mam na FB:
Instagram, tam też jesteśmy:
Ilona, mama, trener
Mama Basi, trener personalny: - instruktor lekkoatletyki - instruktor kulturystyki - instruktor fitness - trener Blackroll - trener TRX - trener PFS - trener Boot Camp

100 dni - droga Mamy ruszamy na maraton.
Może Ci się spodobać

Co zrobić z dyni? Mnóstwo sprawdzonych przepisów.
23/10/2017
Proste ciasto z dyni [PRZEPIS]
29/09/2017