
Bezglutenowe placki kokosowe [PRZEPIS]
Wtorek wieczór, pusta lodówka, mała maruda, która grymasi przy kolacji… znasz to, nie?
Tylko matka, w 10 minut, zrobi wymyślne danie, mają do dyspozycji światło w lodówce. Dziś przed takim wyzwaniem stanęłam ja. Szybki przegląd szafki i… 5 skałdników na krzyż, wszystko z koskosa… co zrobić? Mama, PLACKI… słyszę!
Zakasałam więc rękawy i …. no dobra placki!
Potrzebujemy:
– 40 gram mąki kokosowej
– 4 jajka (M)
– 100 ml mleka kokosowego
– łyżka stołowa cukru kokosowego
– ok. 2 łyżeczki oleju kokosowego (do smażnia)
Jedziemy:
Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i mleko kokosowe. Uzyskaną masę delikatnie łączymy z ubitą pianą i delikatnie mieszamy. Na pateli rozgrzewamy olej kokosowy i wykładamy kopiastą łyżkę masy. Masa jest dość gęsta i lekko kleista, jakby troszkę napompowana. Wykładasz łychę na patelnię i delikatnie rozmasowujesz w zgrabny, albo niezgrabny placuszek 😉 Smażysz, przewracacsz, zdjemujesz i na talerz!
Dołącz do grupy aktywnym mam na FB:
Ilona, mama, trener
Mama Basi, trener personalny: - instruktor lekkoatletyki - instruktor kulturystyki - instruktor fitness - trener Blackroll - trener TRX - trener PFS - trener Boot Camp
Może Ci się spodobać

Wegańska pasta z ciecierzycy – idealna przekąska.
18/11/2016
Placki z kalafiora – sprawdzony przepis.
24/11/2016