
Bezglutenowe ciasto z powidłami ze śliwek [PRZEPIS]
Śliwki, skarby jesieni kuszą mnie w tym sezonie jak nigdy. Może to dlatego, że w tym roku akurat nasze działkowe drzewko obrodziło i jest na czym eksperymentować. Tym razem przyszła pora na ciasto. Zwykłe ale jednak nie zwykłe, bo u nas musi być bez glutenu i dobrze jak by było bez laktozy.
W wyniku kuchennego baraszkowania popełniłyśmy ciasto. Pyszne i prawie z niczego:)
Zobaczcie sami i koniecznie dajcie znać jak Wam wyszło.
Porcja ciasta na małą keksówkę. Od razu uprzedzam, że cisto nie wyrośnie zbyt mocno, więc spokojnie tak ma być.
Składniki:
-170 g mąki ryżowej
– 30 g mąki gryczanej
-30 g oleju (ja dałam rzepakowy, kokosowy też powinien dać radę)
-3 jaja
-200 g śliwek węgierek (dojrzałych)
-130 g powideł śliwkowych
– łyżeczka proszku do pieczenia (ja dałam kamień winny)
– cukier puder do ozdoby (wygląda lepiej na Instagrmie :P)
Przygotowanie:
Mąki łączymy, dodajemy jaja i olej oraz pokrojone w mniejsze kawałki śliwki. Blendujemy na gładka masę. astępnie dodajemy powidło śliwkowe (najlepiej domowe, jeśli kupcze przeczytajcie etykietę i wybierzecie najlpesze). Na koniec dosypujemy proszek do pieczenia i ową masą zalewamy keksówkę wcześniej wyłożona papierem do pieczenia. Do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni wkładamy foremkę i pieczemy ok. 40 min. Do suchego patyczka. Piekarnik ustawiamy na grzanie góra/dół.
Po upieczeniu studzimy i … smacznego!
Liczę na Ciebie, bo tworzymy, to miejsce z myślą o Tobie. Bądźmy w kontakcie:
- zostaw komentarz – Twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna
- polub nasz FP Mamy ruszamy, będziesz na bieżąco
- dołącz do grupy, będziemy wtedy w stałym kontakcie:
- SPORT/DIETA/MOTYWACJA –> TUTAJ
- DZIECKO/MACIERZYŃSTWO –> TUTAJ
- jesteśmy też na Instagramie:
- mama dietetyk Ola –> TUTAJ
- mama trener Ilona –> TUTAJ
- jeśli tekst Ci się spodobał udostępnij go dalej
Ilona, mama, trener
Mama Basi, trener personalny: - instruktor lekkoatletyki - instruktor kulturystyki - instruktor fitness - trener Blackroll - trener TRX - trener PFS - trener Boot Camp
Może Ci się spodobać

Czekoladowe babeczki z kaszy gryczanej
15/04/2016
Omlet z borówkami w dwóch wersjach
02/08/2015
komentarze 4
Paulina Tracz
Ostatnio coraz częściej eksperymentuje z bezglutenowymi wypiekami, zatem przepis jak znalazł
Ilona, mama, trener
Polecam, jest smaczne.
sabina
Zawsze byłam fanką ciast jednak nie zawsze mogłam sobie na nie pozwolić. Od dwóch tygodni jestem na diecie bezglutenowej od lightdiet i mam okazję spróbować różnych wypieków zdrowych i które wiem, że mi nie zaszkodzą.
Marta
Bardzo apetycznie wygląda. Muszę spróbować upiec coś bezglutenowego, bo jeszcze nie piekłam.