Bezglutenowe ciasto z powidłami ze śliwek [PRZEPIS]

Śliwki, skarby jesieni kuszą mnie w tym sezonie jak nigdy. Może to dlatego, że w tym roku akurat nasze działkowe drzewko obrodziło i jest na czym eksperymentować. Tym razem przyszła pora na ciasto. Zwykłe ale jednak nie zwykłe, bo u nas musi być bez glutenu i dobrze jak by było bez laktozy.
W wyniku kuchennego baraszkowania popełniłyśmy ciasto. Pyszne i prawie z niczego:)
Zobaczcie sami i koniecznie dajcie znać jak Wam wyszło.

Porcja ciasta na małą keksówkę. Od razu uprzedzam, że cisto nie wyrośnie zbyt mocno, więc spokojnie tak ma być.

Składniki:
-170 g mąki ryżowej
– 30 g mąki gryczanej
-30 g oleju (ja dałam rzepakowy, kokosowy też powinien dać radę)
-3 jaja
-200 g śliwek węgierek (dojrzałych)
-130 g powideł śliwkowych
– łyżeczka proszku do pieczenia (ja dałam kamień winny)
– cukier puder do ozdoby (wygląda lepiej na Instagrmie :P)

Przygotowanie:
Mąki łączymy, dodajemy jaja i olej oraz pokrojone w mniejsze kawałki śliwki. Blendujemy na gładka masę. astępnie dodajemy powidło śliwkowe (najlepiej domowe, jeśli kupcze przeczytajcie etykietę i wybierzecie najlpesze). Na koniec dosypujemy proszek do pieczenia i ową masą zalewamy keksówkę wcześniej wyłożona papierem do pieczenia. Do piekarnika rozgrzanego do 180  stopni wkładamy foremkę i pieczemy ok. 40 min. Do suchego patyczka. Piekarnik ustawiamy na grzanie góra/dół.

Po upieczeniu studzimy i … smacznego!


Liczę na Ciebie, bo tworzymy, to miejsce z myślą o Tobie. Bądźmy w kontakcie:


Ilona, mama, trener

Mama Basi, trener personalny: - instruktor lekkoatletyki - instruktor kulturystyki - instruktor fitness - trener Blackroll - trener TRX - trener PFS - trener Boot Camp

4 thoughts on “Bezglutenowe ciasto z powidłami ze śliwek [PRZEPIS]

  • 06/11/2017 at 19:26
    Permalink

    Ostatnio coraz częściej eksperymentuje z bezglutenowymi wypiekami, zatem przepis jak znalazł

    Reply
  • 07/11/2017 at 13:10
    Permalink

    Zawsze byłam fanką ciast jednak nie zawsze mogłam sobie na nie pozwolić. Od dwóch tygodni jestem na diecie bezglutenowej od lightdiet i mam okazję spróbować różnych wypieków zdrowych i które wiem, że mi nie zaszkodzą.

    Reply
  • 07/11/2017 at 19:54
    Permalink

    Bardzo apetycznie wygląda. Muszę spróbować upiec coś bezglutenowego, bo jeszcze nie piekłam.

    Reply

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: