Bezglutenowe ciasteczka ryżowe, bez sody, drożdży i proszku do pieczenia

ciastka ryżowe

Jeszcze jakiś czas temu upieczenie ciastek bez sody, proszku do pieczenia lub drożdży wydawało mi się niemożliwe. Teraz kiedy z naszej diety wykluczamy drożdże, gluten i całe mnóstwo innych składnikw okazuje się, żę wszystko jest możliwe 🙂
Dziś przepis dla łasuszków 🙂

Skład:
1 szklanka błyskawicznych płatków ryżowych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki stołowe mąki ryżowej
1/2 łyżki stołowej cukru trzcinowego
2 jaja kurze lub 6 przepiórczych
1 płaska łyżka stołowa miodu

Przygotowanie:
Białka ubijamy z cukrem na pianę. Żółtka rozcieramy z miodem. Płatki błyskawiczne blendujemy na sucho i zmielone mieszamy z wiórkami kokosowymi i mąką ryżową. Masę białkową, żółtkową oraz wcześniej wymieszane składniki suche mieszamy i formujemy z nich ciasteczka.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez 15 minut.

One thought on “Bezglutenowe ciasteczka ryżowe, bez sody, drożdży i proszku do pieczenia

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: