Bezglutenowe babeczki bananowe

Przepis ten możecie kojarzyć w wersji glutenowej. Ja pokusiłam się o wersję bez glutenu. U nas odpada też proszek do pieczenia, nie tylko ze względu na gluten, zatem użyłam kamienia winnego. Pięknie wyrosły, aż się zdziwiłam.

babeczki bezglutenoweSkładniki:
– 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
– 0,5 szklanki mąki gryczanej
– 0,5 szklanki mąki ryżowej
– 1 czubata łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
– 1 płaska łyżeczka sody
– 1 płaska łyżeczka kamienia winnego
– 1 łyżka cukru z wanilią
– 50-60 gram cukru trzcinowego
– 2 jaja kurze lub 7 przepiórczych
– ciut mniej niż 1/2 szklanki oleju rzepakowego
– 2 duże dojrzałe banany
– 2 garście niesiarkowanych rodzynek

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
W jednej misce łączymy składnki suche, w drugiej składniki mokre. Składniki mokre blendujemy dodając do nich połowe przestudzonych namoczonych rodzynek. Do zblendowanej masy dorzucamy składniki suche i pozostałe rodzynki. Mieszamy drewnianą łyżką i wypełniamy mufinkową blaszkę, którą wcześniej zabezpieczamy papilotkami.
Masa jest dość gęsta, proponuję nakładać łyżką do 2/3 wysokości papilotki. Pieczemy ok 20 – 25 min w 180 stopniach. Stan upieczenia proponuję ocenić na tzw. patyczek 🙂
Z zaproponowanych ilości składników otrzymujemy 12 dużych muffin lub 15 mniejszych.

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: