Batony musli bez cukru i bez mąki

Nie ma to jak po nocy wystawiać się na próbę, WIELKĄ próbę, czyli zrobić batony, których zapach rozchodzi się po domu i na nie patrzeć.

batony musli Lecz rano były jak znalazł. A kto mi zabroni jeść batony na śniadanie 😛 #śniadanietowyzwanie

———————————————————————————————————————————————————-

DOŁĄCZ DO GRUPY AKTYWNYCH MAM

niespodzianka RABATOWA czeka

cropped-mamy-ruszamy-projekty-proArte-Marta-Machalewska-Maciej-Mech-www.studio-proarte.pl_.jpg

——————————————————————————————————————————————————–

Składniki:

  • płatki owsiane 250g (można użyć bezglutenowych lub zwykłych)
  • siemię lniane 40 g
  • sezam 30 g
  • orzechy laskowe 30 g
  • orzechy włoskie 50 g
  • ziarna słonecznika 70 g
  • morele suszone 200 g
  • migdały 60 g
  • olej kokosowy 4 łyżki (płynny)
  • jajka 4 szt.

Orzechy włoskie pokruszyłam, morele pokroiłam na drobne kawałki. Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie. Batonikową masę wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia. Wszystko należy mocno ze sobą ścisnąć, najpierw próbowałam łyżką lecz rękami okazało się bardziej skutecznie.  Do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni wstawiłam blachę, piekłam około 25 minut.

Jak we wszystkim są różne szkoły, batony kroiłam po kilkunastu minutach od wyjęcia z piekarnika. Niektórzy czekają do wystygnięcia.

batony energetyczneW mojej wersji nie ma miodu lecz uważam, że jak ktoś może czemu nie. Jeżeli się na to zdecydujesz zrezygnuj z jednego jaja i dodaj 2-3 łyżki miodu.

Z podanych składników wyszło mi 9 batonów (dość dużych około 110 g).

Batony są idealne w podróży, na wycieczce rowerowej i po ulicznym biegu.

batony kcalJeśli wolisz bardziej tradycyjną formę owsianki zapraszam TU.

 

Dołącz do grupy aktywnych matek na FB:
cropped-mamy-ruszamy-projekty-proArte-Marta-Machalewska-Maciej-Mech-www.studio-proarte.pl_.jpg

Instagram:

ilo olo11169053_10205109642593257_978717547_n

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: