
Aromatyczna żytnia tarta z kabanosem [PRZEPIS]
Ostatnio wróciła mi miłość do tart. Smakują wybornie, wyglądają apetycznie i są szybkie w przygotowaniu.
Dziś przyszła pora na tartę z nadzieniem porowym i kabanosem. Podrzucam przepis, bo jest przepyszna.
Składniki na ciasto:
– 160 g – 200 g mąki żytniej. Zacznijcie od 160g i jeśli ciasto będzie się kleiło podsypujcie. Niestety gramatura zależy od typu mąki, której używacie. Ja miałam pełnoziarnistą.
– duże jajko
– 100 g gęstego jogurtu
– 0,5 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka kamienia winnego lub proszku do pieczenia
– masło do wysmarowania formy
Skladniki na farsz:
– 300 g gęstego jogurtu
– 3 jajka
– 3 kabanosy
– duży por (biała i lekko zielona część)
– garść szczypiorku
– łyżeczka masła klarowanego
– sól, pieprz.
Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników. Zagniecione rozciągamy na formie (30 cm) wysmarowanej tłuszczem, ja użyłam masła. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i pieczemy ok 25 min. Ja nawet trzymam chwilę dłużej, lubię jak ciasto trochę zbrązowieje i jest takie jakby chlebowe. Jak wyleję na niego mokre składniki to mięknie, ale się nie rozciapcia.
Na patlni na odrobinie masła (najlpiej klarowanego) dusimy por pokrojony w cienkie plasterki lub półplasterki. Zostawiamy do wystygnięcia. Kabanosy kroimy na cienkie plasterki. Szczypiorek siekamy. Jogurt i jajko roztrzepujemy razem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki mieszamy, teraz już łyżką. Jak użyjecie ubjaczki to wam się por w nią wkręci 🙂
Wylewacie masę na ciasto, posypujecie szczypiorkiem, możecie też sypnąć na wierzch kabanosa i zapiekacie ok 20 min. Powinno się ładnie zarumienić na wierzuchu i gotowe!
Sporo czasu poświęciłam aby powstała ta galeria. Teraz liczę na Ciebie, bo tworzymy, to miejsce również z myślą o Tobie. Bądźmy w kontakcie:
- zostaw komentarz – Twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna
- polub nasz FP Mamy ruszamy, będziesz na bieżąco
- dołącz do grupy, będziemy wtedy w stałym kontakcie:
- SPORT/DIETA/MOTYWACJA –> TUTAJ
- DZIECKO/MACIERZYŃSTWO –> TUTAJ
- jesteśmy też na Instagramie:
- mama dietetyk Ola –> TUTAJ
- mama trener Ilona –> TUTAJ
- jeśli tekst Ci się spodobał udostępnij go dalej
Ilona, mama, trener
Mama Basi, trener personalny: - instruktor lekkoatletyki - instruktor kulturystyki - instruktor fitness - trener Blackroll - trener TRX - trener PFS - trener Boot Camp
Może Ci się spodobać

Ciasto z kaszy manny bez pieczenia na owsianym spodzie. [PRZEPIS]
28/10/2019
Prosty owocowy mus czekoladowy
01/12/2016
komentarzy 5
Agata
a na jaką średnicę formy to jest przepis?
Ilona, mama, trener
stardard z Ikea 🙂 29 cm 🙂
Agata
Bardzo dziękuję! Już wiem co będzie dziś jedzone:)
Ilona, mama, trener
smacznego.
Pingback: