Aromatyczna żytnia tarta z kabanosem [PRZEPIS]

Ostatnio wróciła mi miłość do tart. Smakują wybornie, wyglądają apetycznie i są szybkie w przygotowaniu.
Dziś przyszła pora na tartę z nadzieniem porowym i kabanosem. Podrzucam przepis, bo jest przepyszna.

Składniki na ciasto:
– 160 g – 200 g mąki żytniej. Zacznijcie od 160g i jeśli ciasto będzie się kleiło podsypujcie. Niestety gramatura zależy od typu mąki, której używacie. Ja miałam pełnoziarnistą.
– duże jajko
– 100 g gęstego jogurtu
– 0,5 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka kamienia winnego lub proszku do pieczenia
– masło do wysmarowania formy

Skladniki na farsz:
– 300 g gęstego jogurtu
– 3 jajka
– 3 kabanosy
– duży por (biała i lekko zielona część)
– garść szczypiorku
– łyżeczka masła klarowanego
– sól, pieprz.

Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników. Zagniecione rozciągamy na formie (30 cm) wysmarowanej tłuszczem, ja użyłam masła. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i pieczemy ok 25 min. Ja nawet trzymam chwilę dłużej, lubię jak ciasto trochę zbrązowieje i jest takie jakby chlebowe. Jak wyleję na niego mokre składniki to mięknie, ale się nie rozciapcia.

Na patlni na odrobinie masła (najlpiej klarowanego) dusimy por pokrojony w cienkie plasterki lub półplasterki. Zostawiamy do wystygnięcia. Kabanosy kroimy na cienkie plasterki. Szczypiorek siekamy. Jogurt i jajko roztrzepujemy razem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki mieszamy, teraz już łyżką. Jak użyjecie ubjaczki to wam się por w nią wkręci 🙂

Wylewacie masę na ciasto, posypujecie szczypiorkiem, możecie też sypnąć na wierzch kabanosa i zapiekacie ok 20 min. Powinno się ładnie zarumienić na wierzuchu i gotowe!


Sporo czasu poświęciłam aby powstała ta galeria. Teraz liczę na Ciebie, bo tworzymy, to miejsce również z myślą o Tobie. Bądźmy w kontakcie:


Ilona, mama, trener

Mama Basi, trener personalny: - instruktor lekkoatletyki - instruktor kulturystyki - instruktor fitness - trener Blackroll - trener TRX - trener PFS - trener Boot Camp

5 thoughts on “Aromatyczna żytnia tarta z kabanosem [PRZEPIS]

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: