Alergia na nikiel z czym to się je?

Alergie otaczają nas, jest ich coraz więcej i więcej. Na tapetę wezmę alergię na nikiel, który jest najbardziej powszechnym alergenem. Kojarzy się ona najczęściej z wysypką pojawiającą się na skutek kontaktu z metalowymi przedmiotami lecz to tylko wierzchołek góry lodowej. A czy wiecie, że wiele artykułów spożywczych zawiera nikiel, że istnieje coś takiego jak dieta bezniklowa?

alergia na nikiel

Uczulenie na nikiel stwierdza się u 17% dorosłych i 8% dzieci. Objawami alergii między innymi mogą być:

  • kontaktowe zapalenie skóry (najbardziej powszechny objaw)
  • zapalenie spojówek
  • zapalenie śluzówki nosa
  • astma.

Najważniejszym czynnikiem ryzyka jest płeć, a dokładniej kobiety uczulają się 4 razy częściej, może to przez to, że kolczyki raczej są domeną płci żeńskiej.

Dieta przekornie nazywana  niklową polega na eliminacji pokarmów bogatych w nikiel. Lista jest krótsza lub dłuższa zależy, jak to często bywa, od konkretnego przypadku i nasilenia alergii. Warto po zdiagnozowaniu alergii na nikiel na początku wykluczyć większość/wszystkie zakazane produkty, następnie stopniowo je wprowadzać i obserwować reakcje organizmu.

alergia na nikiel czekolada

ARTYKUŁY SPOŻYWCZE ZAWIERAJĄCE NIKIEL:

  • OWOCE I WARZYWA: brokuły, kapusta włoska, kapusta pekińska, kapusta czerwona, sałata, kiełki pszenicy, gruszka, wiśnia, banan, rabarbar, brzoskwinia, kukurydza, szparagi, zielona pietruszka, cebula, czerwona boćwina, pomidor, kalarepa, grzyby, szpinak, ananas, figi.
  • ZBOŻA i PRODUKTY ZBOŻOWE: owies ( w tym płatki owsiane), gryka, proso, produkty z pełnego ziarna, kleiki, proszek do pieczenia.
  • NABIAŁ: serwatka w proszku, sery twarde (tj. Emmentaler, Parmezan, Cheddar), sery półtwarde (tj. Edamski, Tylżycki, Gouda), ser topiony, mleko sojowe.
  • MIĘSO, DRÓB, RYBY: podroby, skorupiaki: małże, kraby, ostrygi, homar, śledź, tuńczyk, makrela, sardynka, szczupak, pikling.
  • STRĄCZKOWE: fasola biała, groch, bób, soczewica, soja,
  • ORZECHY: orzech włoski, orzech laskowy, migdały, orzeszki ziemne, pistacje,
  • NAPOJE i ALKOHOLE: soki owocowe (szczególnie te kwaśne), kawa, herbata: czarna, zielona, kakao, piwo, wino (zwłaszcza czerwone)
  • SŁODYCZE i DESERY z: orzechami, czekoladą, migdałami i marcepanem.
  • INNE PRODUKTY SPOŻYWCZE: czekolada gorzka, czekolada mleczna, ketchup, koncentrat pomidorowy, ocet, sos sojowy, sfermentowane produkty na podłożu soi, wyciągi drożdży, margaryny, konserwy (szczególnie rybne), warzywa konserwowe.

Osoby uczulone na nikiel poza trzymaniem diety muszą również uważać na, to co zakładają na siebie, czym jedzą, w czym gotują.

dieta bez niklu

SIARCZAN NIKLU występuje w wielu przedmiotach codziennego użytku, szczególnie:

  • BIŻUTERIA: białe złoto (10-15%  niklu) srebro (20-25 % niklu), stopy niklowo-miedziane (do 30% niklu) – kolczyki, pierścionki, naszyjniki, bransoletki itp.
  • METALOWE OZDOBY: metalowe guziki, klamry paska i toreb, sprzączki, spinki, zapinki stanika itp.
  • Zegarki, oprawy do okularów, zamki błyskawiczne, zapięcia butów,
  • Garnki (stal nierdzewna), sztućce, noże,
  • Klamki, igły, nożyczki, pióra do pisania, długopisy, klucze, monety,
  • Środki piorące, środki grzybobójcze i owadobójcze, detergenty, barwniki
  • Przedmioty skórzane (związki niklu używane są w garbnikach) .

Uczulenie na KOBALT często towarzyszy uczuleniu na nikiel (szczególnie u kobiet).

ARTYKUŁY SPOŻYWCZE ZAWIERAJĄCE KOBALT:

  • herbata czarna, fasolka szparagowa, orzeszki ziemne, wątroba cielęca, soczewica suszona, żółtko jaja kurzego.

 

Dołącz do grupy aktywnych Mam:
cropped-mamy-ruszamy-projekty-proArte-Marta-Machalewska-Maciej-Mech-www.studio-proarte.pl_.jpg

 

 

 

Instagram:

ilo olo11169053_10205109642593257_978717547_n

2 thoughts on “Alergia na nikiel z czym to się je?

  • 27/08/2017 at 18:21
    Permalink

    Od kilku miesięcy jest na rynku dostępny krem NIDIESQUE firmy KF Niccolum, który jest przeznaczony dla osób z alergią niklową.

    Kremem można smarować skórę wszędzie tam gdzie jest narażona na kontakt z niklem – ręce, twarz, uszy.

    Produkt jest wynikiem pracy naukowej polskiej naukowczyni – Izy Zawiszy, która poświęciła ostatnie kilka lat na badania alergii niklowej i stworzenie odpowiedniego rozwiązania, które będzie skutecznie blokować jony niklu i będzie bezpieczne dla ciała.

    Polecam, działa i sprawia, że życie staje się łatwiejsze 🙂

    Reply
    • 13/10/2017 at 15:46
      Permalink

      Dziękuję Pani Aniu za podpowiedź gdzie szukać i czego.
      Nawet Pani nie wie jak ważna jest Pani informacja.
      Jestem jedną z tych,które są skazane na ciągłe cierpienie.Lekarze przepisywali tylko maści sterydowe i antybiotyki.
      W efekcie moja skóra to tylko bibułka czyli namiastka skóry nadal popękanej,obolałej i opuchniętej od ran i zmęczenia.
      To okrutne cierpienie bez końca ale dzięki Pani,Pani Aniu krem już jest w drodze a wraz z nim nadzieja na „lepsze życie”…

      Pozdrawiam.

      Jadzia

      Reply

Twoja opinia jest dla nas ważna. Co o tym sądzisz?

%d bloggers like this: